JONG GELEERD

Toen ik 12 was waren we op vakantie en tegenover ons op de camping stonden mensen met een Maltezer: Vito. Ik was op slag dol op hem, en iedere dag wandelden we veel samen, we waren onafscheidelijk. Aan het einde van de vakantie zagen zij ook dat er een erg goede band was ontstaan en Vito kwam bij ons wonen, 13 jaar heb ik met veel liefde voor hem gezorgd.

Vanaf dat moment was mijn interesse voor honden geboren. Ik wilde graag met honden gaan werken, na de middelbare school ben ik dierenverzorging gaan studeren. Daarbij specialiseerde ik me in leerprincipes en trainingen bij honden, en iedere week mocht mijn hond mee naar de opleiding. Ik liep toen ook stage bij De Hondenacademie Boxtel en onze hond volgde er ook verschillende cursussen. Na een leerzame stage wilde ik alleen maar nóg meer leren.

VEELZIJDIG IN DE HONDEN

Na mijn opleiding Dierverzorging heb ik nog verschillende cursussen gevolgd, o.a. Kynologische Kennis 1 en Dierenartsassistente Paraveterinair. Ik heb ook de volledige opleiding Kynologisch Instructeur gedaan aan de Martin Gaus Academie. Op dit moment volg ik de HBO opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij DogVision. Dat past goed bij De Hondenacademie, waar we veel adviezen geven in de lessen over opvoedkwesties waar cursisten tegenaan lopen. Om praktijkgericht te kunnen meedenken, is deze achtergrond van kennis en inzicht over hondengedrag een grote meerwaarde.

Toen ik ging samenwonen hebben we nog een hond genomen, het werd een Cairn Terriër, Koh. Na de gehoorzaamheidscursussen ben ik met hem Dogdance gaan doen. Hoewel de dogdance-oefeningen goed gingen, zorgde zijn karakter er voor dat het tijd werd voor iets anders.

Ik ben behendigheidscursussen gaan doen, wat hij ontzettend leuk vond. Tevens was dit voor mij weer een nieuwe ervaring van trainen.

TRAININGEN IN OPVOEDING EN SPECIALISATIE IN WERKEN MET DE NEUS

Toen Vito overleed, is Lennox, een Border Collie, in ons leven gekomen. Een heerlijke hond om mee te werken, met hem heb ik verschillende hondensporten gedaan: agility, hooperen, dogdance etc. In de afgelopen jaren heb ik gehoorzaamheidstraining gegeven bij Hondensportclub De Pijnhorst en heb ik mijn eigen bedrijf Pooth opgestart. Daarbij heb ik me gespecialiseerd in privétraining aan huis bij mensen die om een of andere reden niet bij een hondenschool les konden volgen. Ik ondersteun De Hondenacademie daarin nog steeds als zij meer aanmeldingen krijgen dan dat er plaatsen zijn, of als een hond niet in een groep lessen kan volgen.

Sinds 2017 geef ik weer les bij De Hondenacademie Boxtel in o.a. de gehoorzaamheidscursussen, ik ben mij sindsdien ook meer gaan verdiepen in de neus van de hond. Samen met Desiree en Tessa heb ik de instructeursopleiding Detectie gevolgd bij Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs en geef ik de cursussen in Zoekwerk, Neusspel & detectie in Boxtel. Zo gaaf om te zien hoe honden heel geconcentreerd geuren kunnen opsporen, ook geuren waar ze nog niet eerder naar gezocht hebben! Mijn ambitie is om het werken met honden nog verder uit te breiden en nog meer mensen te helpen met de opvoeding en het sporten met hun hond. Zodat je kunt genieten van je hond!

Kathinka van de Ven – Tamerius, Instructeur De Hondenacademie Boxtel