Al jong veelzijdig met honden

Zolang als ik mij kan herinneren ben ik al gek op honden. In 2011 was het dan eindelijk zover en mocht mijn eerste eigen hond Tosco bij ons komen wonen – een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Als 12-jarige wilde ik graag zelf trainen met mijn hond, en zo gezegd, zo gedaan. Met Tosco heb ik allerlei cursussen samen gedaan – van Balans & Coördinatie tot Dogdance en Treibball. Dit waren dan ook mijn eerste ervaringen met het trainen van een hond.

In 2015 Kaylo bij ons komen wonen, ook een Toller. Kaylo is een hele eigenwijze, zelfstandige en onzekere reu met een flinke gebruiksaanwijzing. Met Kaylo heb ik verschillende cursussen gedaan zoals jachttraining tot agility, maar door zijn onzekerheid waren er toch best wat dingen waar we in het dagelijks leven tegenaan liepen.

Besmet met het “Tollervirus”

In 2017 is Nola bij ons komen wonen, een vrolijke Toller dame die dol is op samenwerken. Met Nola doe ik ook veel verschillende cursussen zoals hoopers en detectie. Inmiddels ben ik zo besmet met het “Tollervirus” en is mijn droom om een eigen kennel te beginnen enorm gegroeid. In 2021 was het dan eindelijk zover en mochten we onze jongste Toller dame, La-Vie, verwelkomen. Een lieve, zelfverzekerde meid die dol is op werken. Met La-Vie ben ik dan ook gestart met gehoorzaamheid en momenteel focussen we ons op hoopers en detectie. In de toekomst hoop ik met La-Vie een nestje te mogen fokken en daarmee zal zij het begin zijn van mijn kennel “DE LA VIDA EN ROSA”

Kennis willen delen – meer één team laten worden

De komst van Kaylo is de reden dat ik me verder ben gaan verdiepen in hondengedrag en het trainen van honden. Ik wilde begrijpen waarom hij bepaald gedrag had en hoe we hier samen aan konden werken. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het volgen van verschillende lezingen en cursussen. Van Kaylo heb ik enorm veel mogen leren en ik merkte dat ik het zo interessant en leuk vond dat ik mijn kennis graag verder wil uitbreiden.

In 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot Kynologisch Instructeur bij de Martin Gaus Academie. Tijdens mijn stages bij de Martin Gaus Hondenschool Eindhoven heb ik mijn passie gevonden in het lesgeven. Eerst gebruikte ik de geleerde kennis vooral bij het trainen van mijn eigen honden, maar ik ontdekte hoe leuk het is om de kennis te delen! Om cursisten samen met hun hond te begeleiden en te zien groeien als een team. Inmiddels ben ik gediplomeerd Kynologisch Instructeur en ben ik gestart met de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut bij de Martin Gaus Academie. Naast de opleiding volg ik ook regelmatig verschillende cursussen, lezingen en workshops om mijn kennis nog meer uit te breiden.

In 2023 ben ik mijn eigen bedrijf Joy of La-Vie gestart. Bij Joy of La-Vie kun je terecht voor individuele en op maat gemaakte hondentraining aan huis, voor mensen en honden die om verschillende redenen niet in groepsverband kunnen trainen.

Bij De Hondenacademie ga ik steeds meer zelfstandig Kleuterklas-, Basisklas- en Brugklas lessen geven en wie weet nog meer over een tijdje. Zo leuk om jullie te helpen om meer samen te werken met je hond!

Rosario van Stipdonk, Instructeur De Hondenacademie Boxtel / Gemonde