Zo is het begonnen

Sinds ik honden heb, kan ik me geen leven meer zónder ze voorstellen. Ik geniet van het gezelschap, van het plezier dat ze hebben, lekker samen de natuur in en zien hoe ze leren bij een training. Al snel wilde ik meer weten over hoe het wezen hond in elkaar zit. Wat hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren in de omgeving waarin ze leven? En hoe kun je ze het beste trainen zodat ze het begrijpen – en dat met plezier doen?

Ook de interactie tussen mensen en honden vind ik erg interessant. Met als belangrijkste vraag: hoe kun je er voor zorgen dat mens en hond prettig samenleven en beiden het maximale uit de relatie halen.

Ik ben eerst workshops en lezingen gaan volgen, en ik vond het zó boeiend dat ik meteen de hele opleiding gevolgd heb tot Kynologisch instructeur / gedragstherapeut bij de Martin Gaus Academie (3 jarige opleiding, HBO-niveau). En nog steeds volg ik seminars en lezingen om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen en resultaten van onderzoeken.

Meteen werk van gemaakt

Tijdens de opleiding bleek dat ik het praktijkwerk heel boeiend en leuk vond: mensen helpen om de problemen op te lossen die ze met hun hond ervaren. Daarom heb ik meteen doorgepakt en ben ik met een eigen bedrijf in gedragstherapie voor honden aan de slag gegaan: Kynogedrag.

Bij gedragstherapie wordt probleemgedrag bij een hond opgelost door naar de oorzaken te kijken en zo de kern van het probleem aan te pakken. Ik heb hierbij aandacht voor het welzijn van mens én dier: voor mij een belangrijk uitgangspunt.

Samenwerking met De Hondenacademie Waalwijk

In de praktijk werk ik regelmatig samen met De Hondenacademie Waalwijk, met Desiree: onze visie en werkwijze sluiten perfect op elkaar aan. Zij schakelt me regelmatig in om mensen te helpen met problemen met hun hond. Doordat we samenwerken en kennis en ervaring delen, versterken we elkaar en kunnen we mensen en hun honden nóg beter helpen.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH). Dat betekent dat ik een erkende opleiding heb afgerond en dat ik ieder jaar bijscholing volg om te zorgen dat ik op de hoogte blijf van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Meer weten, ook over mogelijke vergoeding via je ziektekostenverzekeraar van je hond? Kijk dan op mijn website Kynogedrag

Omdat ik welzijn zo belangrijk vind, ben ik in mijn vrije tijd vrijwilliger voor een stichting die proefdieren (Beagles) uit laboratoria haalt en herplaatst (Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren). Ik geef lezingen aan toekomstige eigenaren en geef ook advies als de hond inmiddels in huis is.

Anette Enneking, Gedragstherapeut verbonden aan De Hondenacademie Waalwijk / Tilburg