Gehoorzaamheidslessen: nadruk op opvoeden in de praktijk

Bij De Hondenacademie vinden we het belangrijk dat je als hondenbezitter leert wat je het beste kunt doen met je hond in de praktijk: als je een andere hond tegenkomt, visite krijgt e.d. Bij ons leer je je hond te “lezen”, doordat we je in iedere gehoorzaamheidsles meer leren over het gedrag van je hond. Als je meer weet hoe je hond leert en wat goed werkt bij jouw hond, krijg je allebei steeds meer plezier in het aanleren van nieuw, goed gedrag.

Clickermethode om nieuw gedrag aan te leren

We gebruiken daarbij de clicker, dat is een handig hulpmiddel voor jou en je hond om de oefeningen snel aan te leren. De beloningsvoertjes gebruiken we om je hond te stimuleren: je hond zal graag doen wat je van hem verlangt. Later, als het gedrag er goed in getraind is, kun je de clicker weglaten, dus je hoeft niet de rest van z’n leven de clicker te gebruiken. Goed gedrag belonen we, eigen initiatief belonen we soms ook, en ongewenst negeren we in training of buigen we om naar een oefening die we wél kunnen belonen. Zo krijgt je hond meer en meer motivatie om met je samen te werken en groeit het vertrouwen in jou.

Indoor trainen met praktijklessen buiten

Omdat we je graag meer inzicht willen geven in het gedrag en motivaties van je hond, hebben we er bewust voor gekozen om indoor te trainen. Zo is er meer rust in de groep en kunnen we makkelijker informatie overdragen. Daarbij houden rekening met de individuele verschillen in het karakter en niveau van iedere hond. Ook vinden we het vooral belangrijk welke emotie je erbij in-traint: leert je hond rustig te blijven liggen zonder spanning, als je de Af-oefening uitbouwt, bijvoorbeeld. We gaan ook twee lessen per gehoorzaamheidscursus de praktijk in: naar het treinstation of winkels, naar een wandelgebied, een park e.d. In die situatie kijken we weer naar het gedrag van je hond en maken we de oefeningen zo makkelijk of uitdagend, dat je hond het aankan – en jij goed gedrag weer kunt belonen. Voor een overzicht van al onze cursussen klik op Voorstellen

Keurmerken Diervriendelijk en professioneel lesgeven

We zijn een hondenschool die het diervriendelijk trainen promoot. Claudia en Desiree hebben dan ook het Keurmerk voor Diervriendelijk trainen APDT behaald eerder. We maken gebruik van beloningsgerichte trainingstechnieken die vriendelijk, eerlijk en effectief zijn. Daarnaast zijn al onze instructeurs ook lid van SPPD, het Platform van professionele Diergedragsdeskundigen – op onze pagina Keurmerken vind je er meer over.

Gespecialiseerd in ombuigen van gedrag

Ook al beloon je vooral goed gedrag, dat betekent niet dat je pup of (jonge) hond zich altijd voorbeeldig gedraagt. Natuurlijk haalt je hond ook wel eens iets uit waar je niet zo blij mee bent. Als hij gedrag laat zien wat je als eigenaar niet wilt, dan adviseren we je hoe je dit gedrag eruit kunt trainen. Er zijn genoeg diervriendelijke manieren om ongewenst gedrag te stoppen, bijvoorbeeld door het te voorkómen, er ander gedrag voor in de plaats te stellen etc. En als het nodig is tijdens de les, passen we het toe en leggen we je uit wat we doen. Mocht het een meer gecompliceerd probleem zijn, dan hebben we korte lijntjes met onze collega’s Desiree, Marieke, Anette en Annemarie die gediplomeerd gedragstherapeut zijn. Zij kunnen je helpen om het probleem uit te pluizen, de oorzaken te achterhalen en een goed therapieplan met je samen te stellen. Goede nazorg bij het in de praktijk brengen van dat plan hoort daar natuurlijk ook bij.

Eigenaar inzicht geven

We willen graag eigenaren coachen in het opvoeden van hun hond. Door goed te kijken, vragen te stellen en te zien waarom je hond iets doet.  We geven je praktisch advies hoe je dingen kunt aanleren of afleren bij je hond. Het gaat erom dat je tevreden bent en dat je genoeg inzicht heb gekregen in hoe je hond denkt. Dan kun je later na de cursus ook zelf een situatie oplossen.

Als je de gehoorzaamheidslessen doorlopen hebt t/m de Bovenbouw of Plusklas cursus, dan is je hond meestal toe aan een specialisatie, een hondensport. Je hond is dan genoeg op jou gericht om wat moeilijker taken aan te kunnen om zo voldoening te houden in z’n leven. We adviseren je graag welke hondensporten er zijn, qua intensiteit verschillen ze veel, en het is goed om samen te kijken naar wat je hond nodig heeft.

“Mensen bijstaan bij het opvoeden van hun hond; zorgen dat baas en hond elkaar
goed begrijpen. 
Laat ze samen een team worden, daar doen we het voor!”