Hoe het voor mij begon

Vijfentwintig jaar geleden kozen we onze eerste hond: Smokey, de Border collie. Door hem hebben we op een harde manier kennisgemaakt met de broodfokkerij – hij had een erfelijke vorm van epilepsie en is gestorven toen hij slechts 1 jaar was. Verbijsterd over deze praktijken waren we; dit wilden we niet meer meemaken. Onze tweede Border kochten we via de rasvereniging. Flint werd het, en Claudia ging iedere week met hem trainen bij de Dierenbescherming in Vught. Toen ze zelf de opleiding tot instructeur ging volgen en steeds met enthousiaste verhalen thuis kwam, werd ik ook nieuwsgierig. Ik ging ook de instructeuropleiding volgen bij de Dierenbescherming; de eerste lichting volgens Nieuwe stijl. Veel meer verschillende trainingsmethoden kwamen aan bod. Oefenen met asielhonden was voor mij een eye opener: iedere hond heeft weer een andere benadering nodig door de raseigenschappen en geschiedenis van de hond. Ook volgde ik een opleiding bij Martin Gaus.

Cursisten coachen met humor

Ik ging lesgeven bij de Dierenbescherming en liet als een van de weinige mannen een frisse wind waaien door de vereniging. Ik houd ervan mensen te coachen en met een grapje iemand een spiegel voor te houden. Uitdagen om anders om te gaan met zijn hond en ook om het plezier en de motivatie van de eigenaar erin te houden. Toen het bij De Hondenacademie drukker werd, ben ik overgestapt. Inmiddels had ik zelf een pup gekregen, Sarge. Met hem ben ik Obedience bij Dog Center gaan doen.  Daar heb ik veel geleerd over motivatietechnieken en over hoe je lichaamstaal het gedrag van je hond beïnvloedt. Werken met de clicker hoort daar ook bij, en ik heb ervaren hoe je daarmee heel precies het goede gedrag kunt aanleren. Ik heb met Sarge ook aan Dog frisbee gedaan bij Frans en Renate van Roij.

Stunts met je hond

Het mooiste vind ik om mijn cursist en zijn of haar hond mooie stunts aan te leren in mijn lessen Hondensport. Dog dance is daarvoor een mooie sport: je hond leren over je uitgestoken been heen te laten springen of achteruit te lopen bijvoorbeeld. Of heel dicht tegen je been te laten volgen met Obedience en ervoor te zorgen dat je hond daarbij heel enthousiast is. Ik heb ook Rally O bij De Hondenacademie geïntroduceerd: een mooie combinatie van gehoorzaamheid met veel meer variatie voor baas en hond.

Als ICT manager heb ik interne processen in goede banen geleid. Positief benaderen van mensen en ze uitdagen nieuwe dingen te doen. En ze met regelmaat een compliment geven – de honden hebben me veel daarin geleerd.

Onderschrift: Door een aandoening die ik heb gekregen kan ik niet meer lopen en gaat lesgeven niet meer lukken helaas. Gelukkig kan ik mijn ideeën als instructeur toch gebruiken als Claudia met mij haar lessen bespreekt. Mij tref je soms aan de telefoon, ook ben ik de website ontwikkelaar.

Jos van Bragt, Coach/Instructeur De Hondenacademie Boxtel / Liempde