Vuurwerktips – wen je hond er op tijd aan & Geen lessen rond de feestdagen

Binnenkort zal je hond vast wel te maken krijgen met harde knallen van vuurwerk. Ook al kent je pup het nog niet, of heeft je (jonge) hond er eerder nog geen last van gehad, ieder jaar kan dat veranderen, helaas. Hoe bereid je je goed voor daarop:

Voorbereiding al weken vooraf:

  • Wil je je pup of hond goed voorbereiden, oefen dan met een vuurwerkCD. Dit is ook verstandig om te doen als je hond angstig is voor vuurwerk. Hierop staan vuurwerkgeluiden. Deze CD zet je al enkele weken voor 31 december regelmatig op, waarbij je steeds het volume een klein beetje verhoogt, terwijl je speelt met hem of hem iets lekkers geeft (Kongspeeltje gevuld met lekker voer of worst). Het gaat erom dat je hond langzamerhand leert wennen aan die geluiden, en geen signalen van angst laat zien wanneer het volume wordt verhoogd. Vraag ons tijdens de les er meer over als je er vragen over hebt.
  • Je kunt ook van tevoren met je hond oefenen door zelf sterretjes aan te steken, eerst op een grote afstand van je hond (jij in de tuin en je hond binnen bijvoorbeeld). Doe alsof het heel normaal is en geef je hond geen speciale aandacht. Juist omdat je doet alsof het niets bijzonders is en het aansteken van de sterretjes regelmatig herhaalt, zal je hond er aan wennen
  • Heeft je hond angst voor harde geluiden: Je kunt ook aan je dierenarts vragen naar een middel om de angst te verminderen. Er zijn o.a. homeopathische rustgevende middelen, middelen die werken met feromonen (geurstoffen), voedingssupplementen en medicijnen. Houd er rekening mee dat je met sommige middelen weken van tevoren moet beginnen, soms bijwerkingen kunnen hebben of soms bij extreme angst ondersteund moeten worden met gedragstherapie. Een Thundershirt kan ook helpen; dit is een vest die je met klittenband strak om de borst van de hond vastmaakt (lijkt op “inbakeren”); bij veel honden heeft dit een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Belangrijk is wel dat je hond er rustig aan kan wennen (rustig aan aantrekken, veel tussendoor belonen en afleiden met voertjes, niet meteen strak aansnoeren). Vraag gerust om advies hierover.
  • Als er sneeuw ligt, maak dan niet al te lange wandelingen met je hond omdat de voetzooltjes van je hond door de opeengehoopte sneeuw kunnen bevriezen. Als er met zout gestrooid is, dan is het verstandig om de voetzooltjes even met een washandje te wassen (ook tussen de tenen) en te drogen. Van tevoren met vaseline insmeren is ook handig.

Enkele dagen vóór en ná Oud & Nieuw:

  • Wees op je hoede voor rondvliegend vuurwerk tot een paar dagen voor én na Oudejaarsavond. Laat je hond aangelijnd uit – mocht er een knal vallen dan kan je hond niet in paniek wegrennen. En check of de halsband of het tuigje niet zomaar van het lijf van je hond af kan schieten.

Op Oudjaarsdag:

  • Geef je hond die dag minder te eten en als avondmaaltijd koolhydraatrijke voeding (pasta, zonder saus); dan wordt je hond wat slomer vanwege het verteringsproces ervan. Het is verstandig om dit eerst 1 of 2 keer eerder uit te testen; honden met gevoelige darmen: liever niet doen i.v.m. mogelijke diarree
  • Laat je hond (aangelijnd!) tot uiterlijk 21.30 uur uit, vermijd liever om na 22 uur naar buiten te gaan met je hond op Oudejaarsavond zodat je niet verrast wordt door het vuurwerk. Zorg ervoor dat zijn halsband niet te los zit, je hond zich niet uit zijn tuigje kan wurmen en de riem niet kan knappen – je weet maar nooit. Verzeker jezelf ervan dat je hond zich dus niet in paniek kan loswurmen en wegvluchten
  • Als je buiten van het vuurwerk aan het genieten bent, laat dan wat muziek voor je hond aan staan; dit zorgt voor wat afleiding. Daarbij kun je ook de gordijnen dicht doen: je hond ziet dan de lichtflitsen niet. Zorg er  voor dat er minstens 1 volwassene bij je hond blijft waarmee je hond een goede band heeft om hem/haar in de gaten te houden en eventueel op tijd af te leiden. Ook is het handig om je hond rond 23.50 uur een lekker bot of een nieuw speeltje te geven. Of vul een KONG speeltje met iets lekkers, klik hier voor lekkere recepten. Als je hond hier goed in opgaat, valt hem/haar minder op wat er in de omgeving gebeurt en heeft zo een goede afleiding
  • Mocht je hond last hebben van het geknal en het gefeest buiten waardoor hij wat onrustig of angstig is dan kun je beter het gedrag van je hond negeren. Negeer nerveus gedrag, gedraag je heel ontspannen, en leid je hond evt. af door rustig met hem/haar te spelen of rustig leuke oefeningen te doen als dat lukt. Je kunt je hond dus wel aandacht geven, maar je doet net alsof je zijn nerveuze gedrag niet opmerkt. Als je hond echt volledig in paniek raakt (willen vluchten door rond te gaan rennen, rillend in een hoek wegkruipen, etc.) dan kun je hem/haar beter aanlijnen en dicht bij je laten zijn, of de bench naast je neerzetten en je hond daarin laten (deur dicht om vluchtgedrag te voorkomen). Vooral je hond niet troosten (aaien, optillen, zielig praten), daar wordt het angstige gedrag juist erger van! Negeer angstig gedrag, maar negeer de hond zelf niet.

Belangrijk: in de eerste jaren kan het zijn dat je hond geen angst heeft voor harde geluiden of vuurwerk, maar dit kan nog ieder jaar omslaan door bijv. een nare, onverwachte ervaring of bij oude honden. Wees hierop bedacht.

Een goede voorbereiding kan je hond veel stress besparen. De Hondenacademie Liempde en Waalwijk wensen je fijne feestdagen en een veilig en rustig nieuwjaar. In verband met de feestdagen zijn we gesloten vanaf:

Locatie Boxtel: is gesloten vanaf zondag 22 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020, dan zijn er geen lessen

We gaan op de locatie Boxtel weer met de lessen verder vanaf maandag 6 januari 2020

Locatie Waalwijk: is gesloten vanaf maandag 23 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020, dan zijn er geen lessen

We gaan op de locatie Waalwijk weer met de lessen verder vanaf maandag 6 januari 2020

Fijne feestdagen en tot ziens!

Claudia van der Ham – Desiree Lievens

Kathinka van de Ven – Anita van Schijndel – Lotte Zonneveld – Veroniek de Wit

Annemarie Albersen – Inge Kuipers – Marieke van der Burgt – Jos van Bragt

De Hondenacademie

Boxtel/Liempde en Waalwijk/Tilburg