Al vroeg honden opvangen

We hebben thuis altijd honden gehad, nooit een puppy, maar altijd een volwassen hond die mijn ouders adopteerden. Toen ik later op mezelf ging wonen, nam ik vaker honden in huis als hun eigenaar er tijdelijk niet voor kon zorgen vanwege vakantie of ziekenhuisopname. En het viel me op dat iedere hond verschillend was – Waarom luistert de ene hond veel makkelijker, en heeft een andere hond veel meer begeleiding nodig?

Die vraag kwam weer naar boven toen ik twee eigen honden kreeg: eerst kwam Louka bij ons wonen, een kruising Hollandse herder/ Mastino. Hij heeft zijn laatste jaren bij mij gesleten, nadat zijn baas overleed, een heerlijk rustige hond en daar kon ik mee lezen en schrijven zogezegd. Hij snapte precies wat ik bedoelde – en ik begreep hem. In 2014 koos ik voor een pup erbij, Astor, een Heidewachtel. Zijn gedrag was letterlijk het tegenovergestelde en ik moest hard aan het werk om met zijn actieve jachtgedrag te leren omgaan. Mijn nieuwsgierigheid naar het Waarom kwam weer naar boven, en ik besloot daar iets mee te willen doen:

 

Van Nieuwsgierigheid naar Passie

Ik ben na lang zoeken bij de 3-jarige HBO-opleiding “Kynologisch Instructeur” en “Gedragstherapeut voor honden” bij DogVision uit gekomen en ik besloot me te gaan omscholen. Naast het vrijwilligerswerk dat ik bij het Dierenasiel Walcheren doe, was dit precies wat ik zocht om mijn kennis te gaan uitbreiden. Inmiddels ben ik me steeds verder aan het specialiseren met deze opleiding in verschillende modules, waaronder ook probleemgedrag bij honden. Graag wil ik na deze opleiding mijn werk hier van maken: eerder heb ik een eigen bedrijf gehad in dienstverlening en mensen helpen past helemaal bij me.

Deze weg bracht me bij De Hondenacademie, waar ik onder leiding van Claudia kennis heb gemaakt met het vak Kynologisch Instructeur – ik geniet er met volle teugen van. Ik woon zelf in de provincie Zeeland en graag rijd ik twee keer per week die afstand naar Boxtel om het vak van professioneel instructeur goed te kunnen leren. Daarbij vind ik het erg bijzonder dat ik de mogelijkheid krijg om mensen te helpen met hun hond. Ze te coachen in het opvoeden en trainen, zodat ze meer plezier hebben van elkaar. Ik ben dan ook erg blij met de geboden kans om verder intern opgeleid te worden tot instructeur – een vak wat ik graag vol passie ga uitoefenen!

Veroniek de Wit, aspirant Instructeur De Hondenacademie Boxtel