Leren door te doen

Toen ik negen was kregen wij thuis na lang zeuren onze eerste hond: bruine Labrador Retriever Doby. Ze kwam als puppy bij ons en ik mocht haar mee opvoeden. Iedere zaterdag gingen we op cursus bij een hondenschool in de buurt. Doby groeide op tot een fijne gezinshond, die haar hele leven bij ons is gebleven. Ongeveer een jaar voordat zij aan allerlei ouderdomskwalen overleed, kregen we een tweede hond. Wederom een Labrador Retriever, maar een zwarte deze keer. Jip was ruim twee jaar oud en had weinig opvoeding en aandacht gekregen in het gezin waar hij vandaan kwam. Hij vertoonde veel ongewenst gedrag en het heeft maanden geduurd voordat ik zijn gedrag enigszins in goede banen kon leiden. In die periode heb ik ontzettend veel geleerd en mede daardoor ben ik uiteindelijk begonnen met een specialisatie in het gedrag van de hond.

Verdiepen in hondengedrag

Tijdens mijn bachelor opleiding Diergeneeskunde in Antwerpen kwam Jip in mijn leven. Het duurde daarna nog even voordat ik echt de gedragskant op ging, in plaats van verder in de geneeskunde. Na het behalen van mijn bachelordiploma heb ik gekozen voor de master Dierwetenschappen in Wageningen, met een specialisatie in Gedrag en Welzijn. Tijdens mijn master ben ik begonnen met de opleiding tot Instructeur en Gedragstherapeut bij DogVision. Voor een van de modules van de opleiding tot Instructeur heb ik stage gelopen bij De Hondenacademie Boxtel. De samenwerking tussen mij en Claudia bevalt van beide kanten goed, waardoor we deze graag voortzetten. Ik geef les aan pupeigenaren bij De Hondenacademie. Ondertussen vervolg ik mijn opleiding tot gedragstherapeut, om mensen later niet alleen te kunnen begeleiden bij het opvoeden van hun hond, maar ook als hun hond probleemgedrag vertoont.

Verder in het onderzoek

Naast mijn werk in de praktijk en praktijkgerichte opleiding, wil ik ook graag verder in de wetenschap. De eerste stap daarvoor is het bemachtigen van een PhD-positie, waarin je onderzoek doet naar een specifiek onderwerp. Inmiddels ben ik in zo’n positie werkzaam bij Universiteit Utrecht. Ik doe gedurende vijf jaar vier dagen in de week onderzoek naar het welzijn en de trainingsmethoden van de honden die door de politie worden ingezet voor speur- en detectiewerk. Ook daar is ook de praktijk onmisbaar, daarom heb ik via Argos Scentwork Academy een opleiding tot Detectie handler en Detectie instructeur gevolgd. Een geweldig leuke bezigheid, voor zowel mijzelf als voor Jip!

Dog Knows

Sinds 2021 heb ik daarnaast ook mijn eigen bedrijf Dog Knows, waarvoor ik o.a. lezingen geef over Wel of Niet castreren aan professionals in de dierenbranche en aan hondenbezitters. Ook geef ik privé puppytraining aan huis, gedragsadvies aan eigenaren om vervelend gedrag om te buigen, en aanschafadvies. Verder ben ik als redactielid actief voor O & O, de Nederlandse vereniging voor instructeurs van honden, waarvoor ik met regelmaat een artikel schrijf voor het ledenblad over de nieuwste inzichten over hondengedrag. Ook ben ik co-auteur van het boek Hondengedrag begrijpen wat in het najaar van 2021 is verschenen.

Hiermee ben ik volop aan het ontwikkelen, en deel graag mijn nieuwe inzichten met jullie!

Pascalle Roulaux, Instructeur De Hondenacademie Boxtel